http://www.finnishdesignacademy.fi/
Suomalainen muotoilukoulutus saa piristysruiskeen juuri alkaneesta OKM:n rahoittamasta (noin 2 milj.) hankkeesta Finnish Design Academy (FDA).
Viimeistään vuoden 2020 lopussa seuraavat uudet käytännöt nostavat muotoilun ”profiilia”:
- Vuosittaiset Muotoilun Kevätfoorumi ja Muotoilun Kesäkoulu tuovat yhteen muotoilun koulut, opiskelijat, ammattilaiset ja yritykset.
- Finnish Design Academy -toimintamalli on vakiintunut suomalainen muotoilukoulutuksen käytäntö.
- Suomalaista muotoilukoulutusta ja muotoilun tutkimusosaamista myydään ympäri maailmaa.
- Muotoilua voi opiskella ympäri vuoden verkko-opintoina.
- Kaupallistaminen, tuotteistaminen ja yrittäminen (muotoilupalvelu ja tuotannollinen toiminta) ovat saaneet uusia yhteisiä opintokokonaisuuksia ja käytäntöjä.
- On kehitetty uusia koulujen yhteisiä AR/VR/XR ja Fab Lab -toimintoja.
- Muodostetaan yhteinen kaikille avoin muotoilun opintokokonaisuus.
- Suomen muotoilukoulut ovat profiloituneet (työnjako) ja tekevät tiivistä yhteistyötä.
Muotoiluun on siis tulossa melkoinen myllerrys: muotoilun koulutus ei ole enää entisensä tämän jälkeen.
Mukana hankkeessa ovat Ornamo, Aalto, Lapin yliopisto, Kouvola, Hämeenlinna, Metropolia, Laurea, Savonia ja Lahti, joka koordinoi hanketta.
Finnish Design Academy taustalla on kevät 2017, jolloin Lahden ammattikorkeakoulun ilmoitus lopettaa vaatetuksen ja korumuotoilun opetus synnytti polemiikkia siitä, miten koulujen omat valinnat muovaavat suunnittelemattomasti suomalaisen muotoilun toimialueita. Esimerkiksi Ornamon Salla Heinänen vaati kansallista muotoilukoulutuksen strategiaa. OKM:n rahoituksella tämä kriisi käännetään mahdollisuudeksi.
Suomalaisessa muotoilukoulutuksessa ei ole hötkyilty liikoja (voi olla hyvä asia). Laiva kääntyy hitaasti. Nykyiset opinto-ohjelmat ovat rakentuneet historiallisesti – muutos vaatii identiteetin muokkaamista.
Savonia School of Design (SADE) on ottanut varaslähdön oman profiilin luomisessa. Uusi opetussuunnitelma on radikaali muutos entiseen sisällöllisesti ja pedagogisesti. SADEn studio toimii hyvänä pilottina muotoiluyrittäjyyden koulutuksen kehittämisessä.