Muotoilija on lähtökohtaisesti teollisuusyrityksen palveluksessa. Hän osallistuu innovaatiotoimintaan, tavoitteena tuottaa uusia tuotteita tai palveluita, siten tuottaen talouden kasvua – ja vientiä parhaimmillaan. Muotoilijan dilemma on se, miten suhtautua siihen, että maailmassa on jo aika paljon tavaraa.
Kapitalistinen markkinatalous on tuottanut meille paljon hyvinvointia, josta – ainakin me rikkaimmat 10% – pääsemme nauttimaan. Maailman ihmisistä rikkain 1 prosentti omistaa enemmän kuin puolet köyhemmistä (3,8 miljardia) yhteensä.
Japanilaisen professori Kohei Saiton mukaan kestävä kasvu on myytti; kapitalistinen talousjärjestelmä ei vain pysty olemaan tuottamatta aina vaan lisää luonnonvaroja kuluttava tuotteita. Ratkaisuna ilmastonmuutokseen ja luontokatoon ei toimi vihreä teknologia, jos sen tuottaminen perustuu vallitsevaan talousjärjestelmään.
Tiedostava muotoilija joutuu pohtimaan suhdettaan talouskasvuun. Muotoilukonsultti saattaa osallistua tuhansien uusien tuotteiden suunnitteluun uransa aikana. In-house -muotoilijan työpanos saattaa tuottaa massiivisia voittoja tuotantovälineiden (yrityksen) omistajille. Muotoilijan dilemma – moraalinen kysymys – on se, kenen käyttöön hän antaa elämänsä luovan energian.
6 strategiaa
Tarjoan muotoilijalle kuusi strategiaa, kun hän pohtii suhdettaan maailmaamme tuhoavaan talouskasvuun:
Vaihtaa. Muotoilija voi viitata kintaalla innovaatiotoiminnan moraalisiin kysymyksiin ja vaihtaa alaa. Hän voi ryhtyä kokiksi, kiinteistövälittäjäksi tai radiotoimittajaksi.
Vastustaa. Muotoilija voi liittyä vastarintaan ja vastustaa aktiivisesti innovaatiotoimintaa ja talouskasvua.
Valaistuu. Muotoilija voi ryhtyä taiteilijaksi tai käsityöläiseksi. Tällöin hän ei voi tehdä kovin paljon harmia taloudellisesti eikä kuluta merkittävästi luonnonvaroja. Hän voi tukea paikallista elinkeinoelämää, vaikka osuuskunnan kautta.
Valikoi. Muotoilija valitsee sellaisen toimialan, joka vastaa hänen arvojaan. Hän muotoilee polkupyöriä, työvaatteita, suksisiteitä, raitiovaunuja tai eräkokemuksia. Valtio ja kunnat tarjoavat eettisesti helposti hyväksyttäviä työtehtäviä.
Vaikuttaa. Muotoilija voi perustella tekemisiään sillä, että hän vaikuttaa toimialan sisällä siten, että tuo tarjolle vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita. Ekologinen kriisi selätetään teknologisella edistyksellä. Kierrätettäviä materiaaleja premium-luokan sähköautoihin! Sieltä ratkaisut valuvat hiljalleen kaikkien käyttöön.
Vahvistaa. Muotoilija ei piittaa pätkääkään ja osallistuu aineellisen menestyksen kilvoitteluun täysin rinnoin. Hän näkee itsensä muutosagenttina ja peräti innovaation ajurina – sankarimuotoilija! Hän innovoi matkapuhelimia, autoja, risteilyaluksia, matkustajalentokoneita ja loistohotelleja.
Viimeinen esittämistäni muotoilijan uran strategisista vaihtoehdoista – vahvistaa talouskasvua – on lähes automattinen oletus siitä, mihin rooliin muotoilijan tulee asettua taloudellisessa toiminnassa. Muotoilun kriittiset puheenvuorot ovat harvassa. Tämä johtunee muotoilun (teollinen muotoilu – taideteollisuus) rakenteellisesta asemasta innovaatiotoimintaa palvelevana toimijana. Kriittinen muotoilija on pian työtä vailla.
Kuva luotu käyttäen Chat GPT:tä proptilla nuori androgyyni muotoilija pohtii vastuullisuuttaan taloudessa.